Skip to main content
bebeklerde fıtık

Bebek ve Çocuk Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Bebek ve çocuk kasık fıtığı, tanı annenin kasık bölgesinde tekrarlayan şişlik olduğu hikayesi ve fizik muayene ile konur.

Çocuk Fıtıkları-Op.Dr.Muzaffer Zorlu

Bebek ve Çocuk Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Kasık fıtığı nedir?

Çocuklarda kasık bölgesinde aralıklı şişlikler ile kendini gösteren kasık fıtığı (inguinal herni), Çocuk Cerrahisi uygulamalarında en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Genellikle şişlik çocuk ağladığında, öksürdüğünde belirginleşir. Doğumsal bir hastalıktır.

Kasık fıtığı; kasık kanalının anne karnında açık kalması ve karın iç zarının kasık kanalından aşağı skrotuma (testisin bulunduğu torba) doğru uzanması ile oluşur. Anne karnında erken dönemlerde testisler(yumurtalık) böbreklerle aynı seviyededir. Çocuk, anne karnında büyüdükçe testisler de aşağı normal yerlerine inmeye başlarlar.Çocuklarda kasık fıtığı Son ayda kasık kanalından geçerek skrotuma (yumurtalıkların bulunduğu torba) inerler. Testislerin inişi tamamlandıktan sonra kasık kanalı kapanır. Eğer kasık kanalı kapanmaz ve buradan bağırsak, kızlarda yumurtalıklar gibi karın içi organlar kasık kanalına ve skrotuma inerse kasık fıtığı (inguinal herni) ortaya çıkar.

Kasık kanalı normal popülasyonda %10 açıktır. Fakat bunların hepsinde kasık fıtığı olmaz. Kasık fıtığının görülme oranı zamanında doğan bebeklerde %1-2 dir. Kasık fıtığı sağ tarafta daha fazla oranda görülür. Sağ tarafta %60-65, sol tarafta %25-30 ve her iki tarafta da %5-10 oranında görülür.

Karın içi organlar; ıkınma, öksürme, ağlama ve yüksekten atlama gibi karın içi basıncı artıran durumlarda açık olan kasık kanalından aşağı inerler. Kasıkta şişlik ortaya çıkar. Şişlik zamanla kasıktan skrotuma doğru artarak ilerler. Kasık fıtığında erkeklerde bağırsaklar, omentum (bağırsakların üzerini örten tabaka), apendiks ve mesane duvarı kasık kanalından aşağı iner.Kız çocuklarında ise daha çok over (yumurtalık) kasık kanalından aşağı iner.

Kasık fıtığı ağrı yapmaz. Çocukta herhangi bir sebepten dolayı ağlama veya ağrı varsa kasık fıtığının çıkmasına sebep olur. Eğer kasık fıtığı boğulmuşsa (inkarsere olmuşsa) ağrı olur.

Bebek ve çocuklarda kasık fıtığının belirtileri:

Kasık fıtığı olan çocuklar sıklıkla kasıkta, skrotumda veya kız çocuklarında labiumda ağrısız bir şişlik veya tümsek şikayeti ile Çocuk Cerrahi Doktoruna getirilirler. Bu şişlik bebek ağladığında, öksürdüğünde veya karın içi basıncı artıran diğer durumlarda daha belirgin olur. Şişlik genellikle karın içi organların normal yerlerine dönmesi ile kendiliğinden kaybolur. Zamanla bu şişlikler daha sık ortaya çıkar ve daha uzun süre kalırlar. Kasık fıtığı olan çocukların % 10’unda fıtık kesesi içine girmiş olan organlar burada sıkışır ve karın içine dönemezler. Bu duruma fıtık boğulması (inkarserasyon) denir. Kasıkta şiddetli ağrı ve morarma olur. Bulantı, yeşil renkli kusma ve karında şişkinlik ortaya çıkar. Kasıkta sıkışan organ elle usulüne uygun olarak bastırılarak karın içine geri döndürülmelidir (fıtık redüksiyonu). Eğer sıkışan organ geri döndürülemez ise kan dolaşımı bozulur ve gangren olabilir (strangülasyon). Strangülasyon tedavi edilmez ise ölüme sebep olabilecek acil bir durumdur. Acil olarak ameliyata alınmalıdır. Çocuk ne kadar küçükse fıtık boğulma riski de o kadar artar.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığının Tanısı:

Bebek ve çocuklardaki kasık fıtıklarında tanı annenin kasık bölgesinde tekrarlayan şişlik olduğu hikayesi ve fizik muayene ile konur. Kasıktaki şişlik elle yukarı ve dışa doğru bastırınca kayboluyorsa fıtık tanısı konur. Başka bir tetkike gerek yoktur. Fakat bazen Çocuk Cerrahi Doktoru şişliği göremez . Şişlik doktor muayenesi esnasında çıkmaz. Böyle durumlarda tanı annenin hikayesi ile konulur. Şişliğin görülemediği kasık fıtıklarında ipek eldiven işareti araştırılır. Kasık bölgesine hafif bastırılarak el hareket ettirilince ipek eldivenin birbirine değme hissi alınmasına ipek eldiven işaret denir. Tanının kesin belirlenemediği durumlarda ileri radyolojik bulgu gerekebilir. Kasık fıtığını hidrosel ve inguinal lenfadenopatiden ayırt edebilmek için Ultrasonografi yapılır. Ultrasonografi ile kasık kanalı içindeki oluşumlar görülür.

Kasık fıtığı hangi yaşta görülür?

Kasık fıtığı her yaşta görülür. Görülme sıklığı %1-3’tür. Erken doğan çocuklarda kasık kanalının kapanması için zaman olmadığından kasık fıtığı görülme sıklığı daha yüksektir. Prematürelerde % 15-25 kadar yüksek oranda görülür.

Çocuklarda ve bebeklerde kasık fıtığının tedavisi nasıldır?

Çocuk ve bebek kasık fıtığının tedavisi Genel Anestezi altında ameliyattır. Kesinlikle kasık bağı ile veya ilaçla tedavisi yoktur. Beklemekle kendiliğinden düzelmez. Normal kasık fıtığı acil bir ameliyat değildir. Dünya’da kabul edilen ortak görüş ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞININ ŞARTLARIN UYGUN OLDUĞU EN KISA ZAMANDA AMELİYAT YAPILMASIDIR. Genel anesteziyi engelleyecek solunum yolu enfeksiyonu varsa, hastanın genel durumu kötüyse ameliyat klinik durum düzelinceye kadar ertelenebilir. Prematüre bebekler yakın takip edilmek şartı ile miyada gelinceye kadar beklenebilirler.

Karın içi organlar kasık kanalında sıkışmış ve geri dönmüyor ise buna boğulmuş kasık fıtığı veya inkarserasyon denir. Boğulmuş kasık fıtığında kasıktaki karın içi organların kan dolaşımı bozulur ve gangren ortaya çıkabilir. Ayrıca kasık kanalı içinde sıkışmış bu organlar basınç etkisi ile testis damarlarına, sinirlerine, sperm taşıyan kanala ve testisin kendisine zarar verebilirler. Ölüme yol açabilirler. Bu yüzden boğulmuş kasık fıtığı redükte edilemiyorsa (kasık kanalındaki organlar karın içine itilemiyorsa) acil ameliyat edilmelidir.

Ameliyat öncesi yapılması gerekenler:

Hasta anestezi doktoru tarafından değerlendirilir. Anestezi doktorunun istediği tetkikler yaptırılır. Ameliyattan önce çocuğun yaşına göre 4-6 saat aç bırakılır.

Kısa süreli ve günübirlik bir ameliyattır. Ameliyatın komplikasyon oranı düşüktür.

Ameliyat nasıl yapılır?

GAA’da kasığın üst tarafındaki karın alt çizgilerine paralel 1,5-2 cm lik bir kesi ile girilerek fıtık kesesi bulunur. Fıtık kesesi etraf oluşumlardan serbestleştirildikten sonra bağlanarak kasık kanalı ile karın içinin ilişkisi kesilmiş olur. Kesi yeri emilebilir, atravmatik dikişlerle estetik cerrahi tekniklerine uygun olarak kapatılıp ameliyat sonlandırılır.

Ameliyatın az görülen komplikasyonları;

Kesi yerinde enfeksiyon, kanama, hematom, hidrosel, testisin yukarı çıkması, testis atrofisi (testisin erimesi), sperm taşıyan kanalın zedelenmesi, testis damarlarının zedelenmesi, tekrar fıtık olması.

Ameliyattan sonra ağrı olmaması için ne yapmalıyız?

Ameliyattan sonra çocuğun ağrı hissetmemesi için:
1-Ameliyat başlamadan önce ağrı kesici fitil koyuyoruz,
2-Ameliyat kesi yerine ameliyata başlamadan uzun etkili lokal anestezik ilaç (Pubivakain) enjekte ediyoruz
3-Ameliyattan sonra uygun ağrı kesicileri uygun dozda, uygun yolla hastaya veriyoruz.

Op. Dr. Muzaffer Zorlu olarak yaptığım gözlemlerde cerrahlar ameliyatta bir komplikasyon olmasın diye ellerinden gelen özeni göstermektedirler. Fakat bu özeni ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için göstermemektedirler. Eğer hastanız ameliyattan sonra ağrı hissediyorsa bu söylediklerimi hatırlayın ve mutlaka doktorunuzla görüşün. ’’Ameliyattır tabi ki ağrı olacaktır’’ görüşü artık KESİNLİKLE GEÇERLİ DEĞİLDİR. Günümüzde engellenemeyecek hiçbir ağrı yoktur.

Ameliyattan sonra yapılması gerekenler:

Ameliyattan sonra pansuman yapılmaz. 3. gün ameliyat pansumanı açılır ve bir daha kapatılmaz.
Ameliyattan hemen sonra çocuğun hareketleri tamamen serbest bırakılır. Çocuk normal hayatına döner.

Çocuklarınızla sağlıklı mutlu bir yaşam dileğimle.

Op. Dr. Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı

bebeklerde fıtık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir