Skip to main content

Bebek ve Çocuk Kasık Fıtığı

Çocuklarda kasık fıtığı ağlama, öksürme, ıkınma, yüksekten atlama gibi karın içi basınç arttığı durumlarda kasık bölgesinde aralıklı şişlik olarak kendini gösterir. Kasık kanalının anne karnında açık kalması sonucu oluşur. Karın içi basınç arttığı durumlarda karın içi organlar (bağırsak, omentum, över)açık kanaldan kasığa ve buradan da torbalara doğru inerler. Bu esnada  kasıkta veya torbada şişlik olarak kendini gösterir.

Kasık fıtığı zamanında doğan çocuklar da % 1-2 erken doğan çocuklarda ise %25 oranında görülür.

Kasıktaki şişlik genellikle karın içi organların normal yerlerine dönmesi ile kendiliğinden kaybolur.  Zamanla bu şişlikler daha sık ortaya çıkar ve daha uzun süre kalırlar. Kasık fıtığı olan çocukların % 10’unda Fıtık kesesi içine girmiş olan organlar burada sıkışır ve karın içine dönemezler.  Bu duruma fıtık boğulması (inkanserasyon) denir.  Kasıkta şiddetli ağrı ve morarma olur.  Bulantı, yeşil renkli kusma ve karında şişlik ortaya çıkar. Eğer sıkışan organ geri dönemez ise kan dolaşımı bozulur ve kangren olabilir. Ölüme kadar gidebilen bu durum acil olarak ameliyat edilmelidir. Çocuk ne kadar küçükse fitik boğulma riski de o kadar artar.

Kasık fıtığı tanısı annenin hikayesi ve fizik muayene ile konur.

Tedavi

Şartların uygun olduğu en kısa zamanda genel anestezi altında ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat günü  birliktir ve komplikasyon oranı düşüktür.

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir