Skip to main content

Çocuklarda Gece Yatak Islatma (Enürezis Nokturna)

Gece Yatak Islatma, onbeş yaşın altındaki çocukların  sadece %1’inde görülmektedir.

Çocuğun gece uykuda istemsiz olarak idrarını yapması durumudur. Gündüz uyanık iken idrar kaçırma yoktur. Bu durum hem aileyi rahatsız eder, hem de çocukta psikolojik ve sosyal problemlere sebep olur. Beş yaş ve üzeri çocuklarda gece idrar kontrolü tibbi olarak tamamlandığından, bu yaştan sonra gece idrar kaçırma varsa tedavi edilmelidir.

Beş yaşındaki çocukların %15’i yataklarını ıslatmaya devam ederler. Bu çocukların %15 kadarı her yıl kendiliğinden düzelir. Onbeş yaşındaki çocukların sadece %1’inde gece altına ıslatma görülür. Gece idrar kaçırma büyük oranda kalıtımsaldır. Gece idrar kaçıran çocukların anne babalarında da çocukluk dönemelerinde gece idrar kaçırma oranı normalden daha yüksektir.

Bu bozukluğun nedeni tam olarak belli değildir. Derin uyuma sonucu idrar kontrolünün kaybolması üzerinde en çok durulan konudur.

Tedaviya başlamadan önce idrar sistemine ait organik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.

Tedavi:

Tedavi beş yaş ve üzerinde başlanmalıdır. Çocuk asla cezalandırılmamalı, ödüllendirilerek cesaretlendirilmeli ve ailenin desteği sağlanmalıdır. Günlük sıvı alımı gündüz saatlerine kaydırılmalıdır. Akşam saatlerinde sıvı gıda alımı azaltılarak yatmadan iki saat önce sıvı alımı kesilmelidir. Kolalı içeçekler, kahve, limon ve portakal suları idrar torbasını uyardıklarından en azından akşam saatlerinde alınmamalıdır. Eğer mümkün olabiliyorsa çocuk uyuduktan 1.5 saat sonra kaldırılıp çişe götürülmesi bazı olgularda faydalıdır.

Günümüzde alarm tedavisi ve desmopressin ilaç tedavisi olarak iki tedavi metodu vardır.

Başlangıç tedavisi olarak en uygun yöntem alarm tedavisidir. Alarm tedavisinin en iyi tarafı hiç bir yan etkisi yoktur, başarı oranı ilaç tedavilerinden daha fazladır ve tekrarlama oranı daha azdır. Alarm tedavisinde amaç şartlı refleks geliştirerek gece idrar kaçırma başladığı sırada çocuğu uyandırarak idrar torbası doluluğunun algılanmasını sağlamaktır. Bu tedavide uygun neticeyi alabilmek için 4-12 haftalık sürenin geçmesi gerekeceği aileye anlatılıp tedavinin erken bırakılması engellenmelidir.

Desmopressin gece idrar yapımını azaltan bir ilaçtır..Yatmadan önce 0,2-0,4 mg oral verilir.Üç ay kullanıldıktan sonra 7 gün ara verilip sonuçlar değerlendirilir.

gece yatak ıslatma

 

Op.Dr.Muzaffer Zorlu

Çocuk Cerrahi Uzmanı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir