Skip to main content
En iyi sünnetçi

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu,çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık raslanan enfeksiyon hastalığıdır.

5 yaşına kadar kız çocuklarının %8’i, erkeklerin ise yaklaşık %2’si en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirirler

İdrar yolu enfeksiyonu mesanede ise sistit,böbrekte ise piyelonefrit adını alır.

İdrar yolu enfeksiyonunun en sık sebebi dışkıda bulunan E.Coli adlı bakteridir.Bu bakteri deriden idrar kanalına oradan da mesane ve böbreklere ilerleyerek İdrar yolu enfeksiyonu oluşturur.

Kızlar anatomik olarak İdrar yolu enfeksiyonuna daha yatkındırlar.

Sünnet olmamış erkek çocuklarda İdrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yaparken acıma Sık idrara çıkma İdrarın görünüm ve kokusunda değişiklik Ateş,titreme İştahsızlık ve beslenme bozukluğu Kilo almada yavaşlama Karın ağrısı Çocuğun yaşı ne kadar küçükse bu belirtileri tesbit etmek o kadar zorlaşır.Küçük bebeklerde sadece ateş,huzursuzluk ve kusma görülebilir. Tekrarlayan İdrar yolu enfeksiyonları uygun tedavi edilmez ise böbrek zedelenmesine,hipertansiyona ve böbrek yetmezliğine yol açabilirler.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ?

Kabızlık Parazitler Genital bölgede yapışıklıklar Nörolojik sorunlar Vezikoüreteral reflü (VUR):Yapısal bir bozukluk nedeni ile idrarın mesaneden böbreğe doğru geri kaçması durumu.

Hidronefroz:Böbreklerde genişleme olması durumudur.

İşeme fonksiyon bozukluğu:İdrar yaparken kasları yeterince gevşetememe veya kasamama durumudur.

NASIL TANI KONUR?

İdrar mikroskobisi ve kültürü ile tanı konur. Tekrarlayan üriner enfeksiyon varsa radyolojik olarak (ultrasonografi ve voiding sistografi ile) nedeni araştırılmalıdır.

TEDAVİ:

İdrar yolu enfeksiyonu olan çocukta antibiyotik tedavisi hemen başlanmalıdır.İdrar kültürü sonucuna göre antibiyotik değiştirilir veya devam edilir.Şiddetli enfeksiyonlarda tedavi 10-14 gün sürmelidir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Yeterli miktarda sıvı verilmelidir. Çocuğun günde 3-4 kez idrar yapması sağlanmalıdır. Çocuk tuvalette yeterli süre kalmalıdır. Tuvalette çocuğu rahatsız edecek,korkutacak objeler olmamalıdır.Tuvalette otururken çocuğun ayakları yere değmelidir. Genital bölge sabun ve şampuanla değil,suyla yıkanmalıdır. Genital bölgenin temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Kabızlık engellenmelidir.

Op.Dr.Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir