
Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda karın ağrısı , en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Karın ağrılarından bazıları önemsiz, bazıları ise ölümle sonuçlanacak kadar önemlidir. Burada çocuklarda önemli karın ağrılarının nasıl ayırt edilebileceği konusunda bilgiler verilecektir.
Çocuklarda sık görülen karın ağrıları nelerdir?
1. Apandisit
2.Bağırsak tıkanıklığı
3.İshalcocuklarda karin ağrısı 4.Mezenter lenfadenopati (soğuk algınlığına bağlı karın ağrısı)
5.İdrar yolu enfeksiyonu
6.Gastrit, ülser
7.Kabızlık
8.Pankreatit, pankreas yaralanması
9.Karın travması
10.Ürolitiazis (idrar yollarında taş düşürme)
11.Parazitoz, amibiazis
12.İnfantil kolik
13.Over ve testis torsiyonu (yumurtalık dönmesi)
14.Epididimo-oorşit (yumurta iltihaplanması )
15.İnvajinasyon
Karın ağrılarında nasıl ayırıcı tanı yapabiliriz?
Çeşitli nedenlerle oluşabilen çocuklarda karın ağrısının başlama şekli ve yeri, devam süresi, sıklığı, eşlik eden bulgular ( kusma, ishal, ateş, öksürük, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, taş düşürme hikayesi vb.) Karın ağrısı konusunda çok önemli bilgiler verir. Burada annenin çocuğundaki karın ağrısının önemli olup olmadığını ayırt edebilmesi için bazı bilgiler verilecektir.
1. Karın ağrısı göbek etrafında başlamış, sonra karnın sağ alt tarafına inmiş, iştahsızlık var, sağ alt tarafa bastırınca ağrı şiddetleniyor ve elini çekince daha da artıyor ise mutlaka doktorunuza başvurun çocuğunuz apandisit olabilir.
2. Karın ağrısı, karında şişkinlik, yeşil veya sarı renkli kusma var ise ciddi bir durumdur. Bağırsak tıkanıklığı olabilir acil olarak doktora gidiniz.
3. İshalle birlikte ara sıra karın ağrısı oluyor ve başkaca önemli bir bulgu yoksa genellikle cerrahi bir durum yoktur.
4. Karın ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte ise ve başka bir bulgu yoksa genellikle cerrahi bir durum yoktur.
5. Sık idrara gitme veya idrar yaparken yanma ile karın ağrısı varsa idrar yolu enfeksiyonu düşünülür. Enfeksiyon tedavi edilirse karın ağrısı geçer.
6. Karın ağrısı yemekle ilişkili , karnın üst tarafında ve bastırınca artıyorsa gastrit veya ülser olabilir tıbbi tedavi ile düzelir.
7. Kabızlıkla birlikte karnın sol alt tarafında aniden başlayan karın ağrısı var ise gaz sancısı olabilir. Çocuğunuzu tuvalete gönderin ağrı geçmiş ise çocuğunuzun tekrar kabız olmaması için gerekeni yapın.
8. Karnın üst tarafında ağrı olmuş , iki-üç hafta önce o bölgeye travma olmuş (özellikle bisiklet kazası) ve kusmaları oluyorsa pankreas bezi yaralanması olabilir doktorunuza başvurunuz.
9. Daha önce taş düşürme hikayesi var ve kıvrandırıcı tarzda karın ağrısı varsa ürolitiazis( tas düşürme) olabilir doktorunuza başvurunuz.
10. Karın ağrısı uzun süreden beri kanlı , sümüklü ishalle birlikte ise amip olabilir.
11. Bebeklerde (15 günlük ile 3 aylık) akşamları aniden başlayan, saatlerce süren karın ağrısı ve ağlama nöbetleri var. Bebek yorulup uyuyunca, gaz çıkarınca veya dışkı yapınca ağrı kendiliğinden geçiyor ise infantil kolik olabilir ağrı gittikçe seyrekleşir ve 3-4 aylık iken kaybolur.
12. Skrotumda (testisin bulunduğu torba ) ağrı , kızarıklık var ve testis ellenince ağrılı ise testis torsiyonu veya testis iltihaplanması olabilir. Ciddi bir durumdur. Mutlaka doktorunuza başvurunuz.
13. Karın sağ ve sol alt kısmında şiddetli ağrı ve ele kitle geliyor kız çocuğu over torsiyonu (yumurtalık dönmesi) olabilir ciddi bir durumdur doktorunuza başvurunuz.
14.Tekrarlayan karın ağrısı , karında şişkinlik , karın üst tarafında sucuk tarzında kitle ele geliyor ve çilek jölesi şeklinde gaita yapıyor ise invajinasyon (bağırsağın iç içe geçmesi) olabilir doktorunuza başvurunuz.
Önemli not: Çocuklarda karın ağrısı, sebep belli olmadan kesinlikle ağrı kesici vermemek gerekir.
Op.Dr.Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı
Hasan hıdır
Hocam torunum üçbuçuk aylık kız karnının sol alt bölgesinde hafif bir şişlik var sebebi ne olabilir.ilginize çok teşekkür ederim.
DEMET KAYA
HOCAM MERHABA BEBEĞİM 10 AYLIK DOĞDUKTAN SONRA 10. GÜN IKINMA VE KAKASINI YAPARKEN ZORLANMASI BAŞLADI.GAZINI ÇIKARIRKEN VE KAKASINI YAPARKEN AŞIRI DERECEDE ZORLANIYOR GECELERİ SIK SIK UYANIYOR GAZINI ÇIKARABİLİRSE UYUYOR DİĞER TÜRLÜ UYUYAMIYOR.ÖZELLİKLE GECELERİ HAREKETSİZ OLDUĞUNDAN GAZI DAHA ÇOK SIKIŞIYOR.YÜZ ÜSTÜ POZİSYONA GELMEDİKÇE KAKASINI YAPAMIYOR GAZINI ÇIKARAMIYOR.SÜREKLİ KARIN AĞRISI VAR.KAKASINDA KAN YOK AMA ÇOĞUNLUKLA MUKUSLU KAKA YAPIYOR GENELDE SIVI KAKASI SERT DEĞİL.6. ayda ek gıdayla birlikte biraz katı kakası olmuştu şuan sert değil VE GÜNDE EN AZ BİR KERE KAKA YAPIYOR.POPOSUNUN ÇEVRESİ ZORLANDIĞINDA KIZARIK OLUYOR HEP. GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMLERİNE DEFATEN GÖTÜRMEME RAĞMEN HİÇBİR SONUÇ ALAMADIK.BİR BUÇUK AY SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YUMURTA BALIK HİÇBİRİNİ TÜKETMEDİM DR TAVSİYESİYLE HİÇBİR DÜZELME OLMADI.BİR ÇOCUK CERRAHİSİ PROFESÖRÜ KARIN GRAFİSİNDE KAKA VE GAZ BİRİKİMİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİ LAVMAN ANUFLEX KREM VE OTURMA BANYOSU ÖNERDİ ONLARI DA YAPTIK YİNE BİR SONUÇ ALAMADIK.ŞU AN DUPHALAC KULLANMAYA BAŞLADIK 5 GÜN OLDU HALA Bİ ETKİSİN GÖREMEDİK.ARTIK NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK HOCAM YARDIMCI OLURMUSUNUZ LÜTFEN:(