Skip to main content
En iyi sünnetçi

Muzaffer Zorlu: Toplu Sünnet Yasaklanmalıdır

Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Zorlu toplu sünnet organizasyonlarının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında artış gösteren toplu sünnet organizasyonları konusunda görüşlerini açıklayan Çocuk Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Muzaffer Zorlu, toplu sünnetin yoksul aile çocuklarının sünnet olabilmesi açısından doğru bir organizasyon gibi görülmesine rağmen çok çeşitli sağlık sorunlarına yola açtığına dikkat çekti.

Sağlık sorunlarına yol açıyor

Ekonomik durumu iyi olmayan çocuklarının sünnetinin yardım amaçlı değişik kurum ve kuruluşlar tarafından yaptırılmasının beraberinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına vurgu yapan Op. Dr. Zorlu, “Sünnet çocuğunda psikolojik travma oluşturan, sünnet komplikasyonları yüksek olan, sünnet esnasında ve sonrasında daha şiddetli ağrıya sebep olan, bazen de kalıcı şekil bozukluklarına yol açabilen toplu sünnet kesinlikle doğru bir sünnet şekli değildir. Toplu sünnet mutlaka yasaklanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Psikolojik travma yaratıyor

Sünnetten önce, sünnet çocuğu ile konuşulup sünnet esnasında ağrı acı hissetmeyeceği anlatılıp moral açıdan desteklenmesinin çocuğun psikolojik travma yaşamaması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Op. Dr. Zorlu “Toplu sünnetlerde, bırakınız önceden sünnet olacak kişiye moral vermeyi mezbaha havasında bir ortam olmakta. Çocuklar toplu sünnet törenlerinde sürü gibi sıraya sokuluyor, mahremiyet duygusu ortadan kalkıyor. Bağırmalar, ağlamalar birbirine karışıyor ve bu durum sünnet çocuğunda psikolojik kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. “ dedi.

Kanama, enfeksiyon riski yüksek

Sünnetin kesinlikle steril bir ortamda yapılması ve her sünnet için ayrı steril sünnet yapma seti kullanılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Zorlu, “Oysaki toplu sünnetlerde aletler genellikle yeterli oranda steril olamıyor. Bu yüzden de toplu sünnetlerde çok fazla enfeksiyon görüyoruz. Aynı şekilde sünnet esnasında kanama daha az olsun diye kısa etkili, adrenalinli ilaç kullanılır. Bu ilaç damarlarda vazokonstrüksiyon yapar ve küçük damarlar sünnet esnasında kanamaz. Sünnetten sonra ise vazodilatasyon olunca bu damarlar kanamaya başlarlar. Bu yüzden toplu sünnetlerden sonra kanama oranı daha yüksek olur. Durdurulmaları da zordur.” şeklinde konuştu.

Toplu Sünnet

Toplu sünnet yoksul aile çocuklarının sünnet olabilmesi açısından doğru bir organizasyon gibi görülmekle birlikte birçok sakıncalar içermektedir. Bu sakıncalardan bahsetmeden önce, doğru sünnet nasıl yapılmalıdır konusuna bir açıklama getirelim

Doğru Sünnette:

1-Sünnetten önce, sünnet çocuğu ile konuşulup sünnet esnasında ağrı acı hissetmeyeceği anlatılıp moral açıdan desteklenmeli.
2-İğne acısı hissedilmemesi için, önceden uyuşturma kremi ile iğne yapılacak bölge uyuşturmalı. (kremin etki gösterebilmesi için sürüldükten sonra 30-60 dk beklenmeli)
3-Uyuşturma için uzun etkili , adrenalinsiz lokal anestezik ilaç kullanılmalı.
4-Ortam steril olmalı
5-Her sünnet olacak için ayrı steril sünnet yapma seti kullanılmalı.
6-Sünnet deneyimli bir cerrah tarafından yapılmalı.
7-Sünnet esnasında sünnet derisinin kesilmesi ve kanama kontrolü çok iyi yapılmalı.

Toplu Sünnette:

Bu maddeleri göz önüne aldığımızda toplu sünnetlerde bunların hiçbirinin yapılmadığını görmekteyiz.
a) Bırakınız önceden sünnet olacak kişiye moral vermeyi mezbaha havasında bir ortam olmakta. Bağırmalar, ağlamalar birbirine karışmakta ve bu durum sünnet çocuğunda psikolojik kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.
b) Uyuşturma kremi zamansızlık nedeni ile kullanılamayacağından sünnet uyuşturma iğnesi acısı hissedilmekte.
c) Sünnet esnasında kanama daha az olsun diye kısa etkili, adrenalinli ilaç kullanılır. Bu ilaç damarlarda vazokonstrüksiyon yapar ve küçük damarlar sünnet esnasında kanamaz. Sünnetten sonra ise vazodilatasyon olunca bu damarlar kanamaya başlarlar. Bu yüzden toplu sünnetlerden sonra kanama oranı daha yüksek olur. Durdurulmaları da zordur.
d) Kısa etkili lokal aneztezik kullanıldığı için sünnetten 15-20 dk sonra ağrı başlar. Ağrı erken ve daha şiddetli olur.
e) Zamansızlıktan dolayı sünnete yeterli özen gösterilemez. Sünnet derisi az veya çok kesilebilir, estetik görüntü daha kötü olur.
f) Sünneti yapacak cerrahlar genellikle daha deneyimsizdirler. Toplu sünnetler bu sünnet doktorları tarafından genellikle deneyim yeri olarak değerlendirilir.
g) Sünnet yapılan aletler genellikle yeterli steril olamaz. Bu yüzden toplu sünnetlerde enfeksiyon riski daha yüksek olur.

Sonuç olarak yoksul aile çocuklarına nasıl ve en doğru sünneti yapacağımızı tartışalım. Ama sünnet çocuğunda psikolojik travma oluşturan, sünnet komplikasyonları yüksek olan, sünnet esnasında ve sonrasında daha şiddetli ağrıya sebep olan, bazen de kalıcı şekil bozukluklarına yol açabilen toplu sünnet kesinlikle doğru bir sünnet şekli değildir.

Toplu sünnet mutlaka yasaklanmalıdır.

Op.Dr.Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı
Antalya Çocuk Cerrahi ve Sünnet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir