Skip to main content
Sünnet Derisinin Pipiye Yapışıklığı

Sünnet Derisinin Pipiye Yapışıklığı

Yeni doğan bebeklerin % 96’sında sünnet derisi pipiye yapışıktır.

Pipide BİTİKLİK,

Pipide BİTİK Sünnet derisinin pipiye yapışık olma durumuna BİTİK veya BİTİKLİK denir.

Yeni doğan bebeklerin % 96’sında sünnet derisi pipiye yapışıktır. Bu fizyolojik bir durumdur ve açılması gerekmez. Bu yapışıklık sünnet derisinin iç yüzündeki epitelin salgısı ve pipi sertleşmeleri ile zamanla kendiliğinden ayrışır. Ayrışma üç yaşında % 65 ve puberte sonrasında 13-14 yaşında ise tamamen kendiliğinden açılmış olur.

Sünnet derisinin iç yüzünden salgılanan salgılar glans penisi (pipinin baş kısmı) nemli tutar. Normalde bu salgı sünnet derisi ile pipinin arasından akarak boşalır. Fakat sünnet derisi pipiye yapışık olunca salgı akamaz ve suyu emilerek peynirimsi görüntüler (SİMEGMA) ortaya çıkar.

Bazen peynirimsi görüntüler birleşerek bir kitle oluştururlar. Dıştan bakılınca pipide cilt altında bir kitle görülür. Bu kitleye SİMEGMA KİSTİ denir.

Aileler pipideki bu şişlikten rahatsız olurlar. Fakat SİMEGMA KİSTİ zararlı bir oluşum değildir. Sünnet derisinin pipiden ayrışmasını yol açarak fayda sağlar. Genellikle büyüyerek sünnet derisinin ucundan dışarı boşalırlar. Nadir olarak bu peynirimsi görüntüler enfekte olurlar. Sünnet derisi şiş ve kızarık görünür. Penis başından sarı, sulu akıntı gelir.

Tedavi de antiseptikler ve lokal antibiyotikli kremler uygulanır. İltihap 2-3 gün içerisinde düzelir. İltihabın tekrarlanmaması için daha sonra sünnet önerilir.

Sünnet Derisinin Pipiye YapışıklığıOp. Dr. Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı

 

Yorumlar (4)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir