Skip to main content

Ağrısız Acısız Sünnet Nasıl Olacak?

Op.Dr. Muzaffer Zorlu, ağrısız acısız sünnet nasıl olur mu sorusuna bir açıklama getirdi.

Yaptığımız sünnetlerin ağrısız ve acısızdır olduğunu belirten Op.Dr. Muzaffer Zorlu, tıbbi teknolojilerde ve ilaç endüstrisindeki gelişmeler sayesinde artık ağrısız ve acısız sünnet yapmanın mümkün olduğunu vurguladı. Sünnetten önce, sünnet esnasında ve sünnetten sonra hiçbir ağrı acı hissedilmediğinin altını çizen Op.Dr. Muzaffer Zorlu, ağrısız ve acısız sünneti sağlayan uygulamaları madde madde sıraladı.

Ağrısız ve acısız sünneti sağlayan uygulamalar:

1-Uyuşturma kremi
2-Uzun etkili lokal anestezik ilaç
3-Doğal uykuda (anne uykusunda) sünnet yapmak
4-Yüksek teknoloji ürünleri ekipman ile daha az doku hasarına ve kanamaya yol açan aletlerle sünnet yapmak
5-Ağrı kesici ilaçlar kullanmak
6-Sandviç pansuman yapmak

Uyuşturma kremi

Kremin sünnetten bir saat önce sünnet bölgesine sürüldüğünü ve kremin bölgede lokal anestezi sağladığını söyleyen Op.Dr. Muzaffer Zorlu, Krem sayesinde iğnenin acısının hissedilmediğini ve sünnet esnasında da acı hissedilmemeye yardımcı olduğunu vurguladı.

Uzun etkili lokal anestezik ilaç

Eskiden sünnetlerde uyuşturmak için kullanılan Jetokainin kısa etkili bir ilaç olduğunu ve sünnet bittikten 15-20 dakika sonra çocukların ağrı hissetmeye başladıklarını hatırlatan Op.Dr. Muzaffer Zorlu, “Günümüzde uzun etkili lokal anestezik ilaçlarla 4-6 saat uyuşturma sağlanabiliyor. Bu ilaçlarla hem sünnet esnasında daha güçlü hem de daha uzun süreli uyuşturma sağlanmış oluyor. Böylece sünnet esnasında ve sünnetten sonra ağrı hissedilmez.” şeklinde konuştu.

Doğal uykuda sünnet

Eğer anne sünnet yapılmadan önce on dakika çocuğu uyutabilirse, çocuk kendi uykusundayken sünnet olur. Böylece çocuk sünnet esnasında doğal uykusunda olduğu için stres yaşamaz. Daha konforlu ve rahat bir sünnet yapılmış olur. Daha büyük çocuklar ise PlayStation gibi oyunlarla oyalanarak sünnet stresini daha az yaşamaları sağlanır. Stresin az olması hem yara iyileşmesini hızlandırır hem de daha az acı hissedilmesini sağlar.

Yüksek teknoloji ürünleri ekipman ile sünnet

Günümüzde sünnet yapılırken kullanılan bistüri(neşter), makas(bipolar makas), kanama durdurucu ekipmanlar ve dikiş materyalleri dokunun daha az hasar görmesini ve kanamanın daha az olmasını sağlarlar. Dikişler kendiliğinden erirler alınmalarına gerek kalmaz. Sünnet materyalleri sterildir ve dokunun enfeksiyon kapmasını engellerler. Bu yüzden steril ve yüksek teknoloji ürünleri ekipmanlar ile sünnet yapmak hem sünnetin daha çabuk iyileşmesini sağlar hem de daha az acı hissedilmesine yol açar.

Ağrı kesici ilaçlar

Sünnetten önce ve sünnetten sonra ağrı kesici ilaçlar kullanılarak sünnet sonrası ağrı hissedilmemesi sağlanır. Uzun etkili lokal anesteziklerin etkisi geçerken ağrı kesici ilaçlarla da ağrı hissedilmemesi sağlanmış olur.

Sandviç pansuman

Bu pansuman şekliyle
a-Sünnetten sonra sünnet yerinin şişmesi engellenir.
b- Pipinin sünnetten sonra hareketsiz kalması sağlanarak sağa sola sürtünmesi ve çarpması engellenir. Böylece kanama olmaz ve ari hissedilmez.
c-Sünnetten sonra pipinin antibiyotik ortamında kalması sağlanarak enfeksiyondan korunur.
d-Pipi baskı altında tutularak kanaması engellenir.

Sonuç olarak Antalya Sünnet ve Çocuk Cerrahi Kliniğinde yapılan sünnetlerde çocuklar hiçbir ağrı acı hissetmezler. Sünnet bir kabus olmaz, hatırlanacak güzel bir anı olarak kalır.

Opr.Dr. Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir