Sünnetten Sonra Yapılacaklar
Bebeklerde sünnet sonrası günde bir defa toplam yedi gün pansuman yapılır.
Bebeklerde sünnet sonrası bakım.
Bebeklerde hücre çoğalması hızı ve metabolizma hızlı olduğu için yara iyileşmesi büyüklere göre daha hızlıdır.
Bebek ne kadar küçük sünnet olursa anne ve bebek sünneti o kadar hissetmez ve iyileşme o kadar hızlı olur.
Sünnetten hemen sonra bebek bezi bağlanır. Lokal anestezi etkisi geçtikten sonra bebeğin canı yanmasın diye ağrı kesici ilaçlar verilir. Bebeğe sünnetten önce nasıl davranılıyorsa sünnet sonrası da aynı şekilde davranılır. Sünnet olmuş bebeğe banyo yaptırılabilir, yüzüstü yatırılabilir veya anne kucağında yatırılabilir.
Pansuman
Bebeklerde sünnetten sonra günde bir defa toplam yedi gün pansuman yapılır. Eğer bebeğin kakası sünnet yerine kadar gelirse pansuman tekrarlanır.
Pansumanda; batikon ile pipi silindikten sonra, fucidin krem sürülmüş kalın gazlıbez pipinin üzerine konur. Pipinin baş tarafı yukarı gelecek şekilde, pipi geriye doğru vücuda sabitlenecek şekilde, bebek bezi ile sıkıca tespit edilir. Bu şekilde yapılan pansumana sandviç pansuman denir. Sandviç pansuman ile sünnetten sonra pipinin şişmesi, kanaması, etrafa sürtünüp tahriş olması engellenir. Ayrıca batikon ve fucidin kremden dolayı da sünnet bölgesi enfeksiyondan korunmuş olur. Pansumana yedi gün devam edilir. Bu süre içerisinde varsa pipideki şişkinlik ve morluk düzelir.
Sünnetten önce bitiklik (Sünnet derisinin penisi yapışık olması hali) varsa bitikliğin açılmasına bağlı sünnetten sonra penisin üzerinde kirli, sarı, sümüksü bir tabaka meydana gelir. Bu koruyucu bir tabakadır. Pansuman süresi içerisinde sümüksü tabaka yerinden ayrılır arkasından önce kırmızı sonra normal penis dokusu rengi meydana gelir.Sünneti tatlı bir anı olarak hatırlamanız dileğimle.