Skip to main content
Eski Sünnet Düğünleri

Antalya’da Eski Sünnet Düğünleri

Antalya eski sünnet düğünleri geleneksel eğlence anlayışı içinde yapılırdı.

Sünnet evi

Antalya’da sünnet ilk mürüvvet olarak görüldüğünden bir ay önceden sünnet düğünü hazırlıklarına başlanırdı. Sünnet evinin tadilatı yapılır ve boyanarak sünnet töreni için hazır hale getirilirdi. En güzel ve geniş odada sünnet köşesi oluşturulurdu. Sünnet köşesinde merkezi konumda sünnet karyolası olurdu. Sünnet karyolası balonlarla ve değişik şekiller verilmiş renkli kağıtlardan oluşan sünnet süsleri ile süslenirdi. Sünnet karyolasına ipek çarşaflar, şallar ve el işlemeli en güzel yatak örtüleri serilirdi.

antalya sünnet eviAntalya çarşısından sünnet kıyafetleri satan sünnet dükkanlarından sünnet kıyafeti alınırdı. Sünnet elbisesinde sünnet şapkası, sünnet asası, maşallah yazılı sünnet kuşağı, sünnet pelerini ve beyaz sünnet ayakkabısı bulunurdu. Yakın akraba ve komşulara bir ay önceden sünnet davetiyesi dağıtılır veya sünnet haberi verilirdi.

Antalya’da sünnet düğününden bir gün önce kına gecesi yapılırdı. Kına gecesinde genç kızlar ve kadınlar kına yakar geç vakitlere kadar eğlenirdi.
Sünnet sabahı sünnet çocuğuna sünnet kıyafetleri giydirilirdi.

Sünnet konvoyu

İsteyen aileler konvoydan önce mevlüt okuturdu. Bazı aileler de sünnet bittikten ve yemek yendikten sonra mevlüt okuturdu.

Sünnet konvoyu için davetlilerin gelmesi tamamlandıktan sonra özel süslenmiş sünnet arabasına, sünnet faytonuna, sünnet motorsikletine veya sünnet atına bindirilen sünnet çocuğuna Antalya şehir turu yaptırırlardı. Sünnet konvoyu için sünnet çocuğu evden çıkarken sünnet çalgıcıları müzik çalarlardı. Çalgı aleti olarak davul, zurna, klarnet ve darbuka çalınırdı. Müzik konvoy boyunca devam ederdi.

Sünnet yemeği

Gelen davetlilere önceden evde hazırlanmış ev baklavası, şeker, lokum ve kolonya ikram edilirdi. Sünnet konvoyu ile gezdirme işi bittikten sonra sünnet evinde davetlilere yemek verilirdi. Yemekte keşkek (buğdaydan yapılır), yahni (et, nohut ve soğandan yapılır), etli kuru fasulye, pilav, cacık, salata ve tatlı olarak ev baklavası veya irmik helvası bulunurdu. Önce erkekler yemek yer, erkeklerin yemeği bittikten sonra kadınlar ve çocuklar yemek yerdi.

Sünnetçi

Yemek yendikten sonra sünnet odasında, sünnet çocuğu, sünnetçi tarafından sünnet yapılırdı. Sünnetçiler genellikle hastanenin sağlık memuru ve pansumancılarından oluşurdu. Daha önceden berberler, askerliğini sıhhiyeci olarak yapmış erler veya gezgin sünnetçiler tarafından sünnet yapılırdı.

Sünnet hediyeleri

Sünnetten sonra yemeklerini yiyen davetliler sünnet odasına sünnet olmuş çocuğun yanına gelerek hediyelerini verirlerdi. Sünnet hediyeleri para, saat, oyuncak, bisiklet yada altın şeklinde olurdu. Sünnet bitip hediyeler verildikten sonra sünnet düğünü başlardı. Çalgılar çalar, halk oyunları oynanır ve dans edilirdi.

 

Op.Dr:Muzaffer Zorlu

Çocuk Cerrahi Uzmanı

 Eski Sünnet Düğünleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir