Skip to main content
tarihte sünnet

Hipospadias (Peygamber Sünnetli)

Hipospadias erkek cinsel organı olan penisin doğumsal bir

hastalığıdır.

Hipospadias ta (peygamber sünneti) penis içindeki idrar kanalı doğuştan kısadır. Bu yüzden idrar deliği normal yerinden daha aşağı ve ön tarafa açılır. Sünnet derisinin ön tarafı eksiktir bu sebeple yarım sünnetli yada peygamber sünnetli olarak da adlandırılır.

İdrar kanalının sonlandığı delik ne kadar pipin ucuna yakınsa o kadar hafif, ne kadar vücudun birleştiği yere yakınsa o kadar ağır hipospadias denir.

Genellikle hipospadiasların çoğu hafif şeklindedir .

Hipospadiaslarla birlikte penis eğriliği de bulunabilir.

Her 300 canlı erkek bebeklerin birinde hipospadias (peygamber sünneti)görülür. Nedeni belli değil

Hipospadiasın özellikleri nelerdir?

1-İdrar deliği penisin ön yüzünde ve normal olması gereken yerden daha geridedir.
2-Penis başının ön yüzünde sünnet derisi yoktur. Bu yüzden yarım sünnetli denir.
3-Penis başında yassılaşma bulunur
4-Peniste eğrilik bulunabilir ve bu eğrilik penis ereksiyondayken daha belirgin hale gelir.
5-İleri hipospadiaslar karşıya doğru işeyemezler, ayaklarının ucuna doğru işerler. Bu yüzden oturarak işemek zorunda kalırlar.

Hipospadiasta tanı nasıl konur?

Hipospadiasta tanı fizik muayene ile konur. İdrar deliğinin yeri araştırılır. Normal yerinde değilse ve ön tarafta ise hipospadias tanısı konur.

Nadiren hipospadiaslarda sünnet derisi tamdır ve idrar deliğinin önünü kapatarak hipospadias tanısının konulmasını engelleyebilir. Bu durumlarda sünnet derisi geriye sıyrılarak idrar deliğinin yeri tespit edilir ve tanı konur.

Hipospadias ile beraber sık görülen diğer hastalıklar nelerdir?

İnmemiş testis, kasık fıtığı, cinsiyet farklılaşma problemleri, böbrek ve idrar boşalttım kanalları problemleri.

Hipospadiasta tedavi nasıl yapılır?

Hipospadiasta tedavi, cerrahi olarak idrar deliğini olduğu yerden normal olması gereken yere taşıyarak yapılır. Bunu sağlamak için idrar deliği olduğu yerden normal olması gereken yere kadar yeni idrar kanalı oluşturulur.

Ameliyat çocuk altı aylık olunca yapılabilir. İki yaşından sonra ya bırakılmamalıdır. Çocuk kendini bilmeden penisindeki anormallik düzeltilmelidir. Yoksa kalıcı psikolojik hasarlar oluşabilir.

 

İdrar deliği ne kadar normal olması gereken yere yakınsa ameliyat o kadar kolay ve komplikasyonu az, idrar deliği ne kadar normal yerden uzaksa ameliyat o kadar zor ve komplikasyonları da o kadar fazla olur.

Bu ameliyatlar özel büyütmeli gözlüklerle ve mikro cerrahi yöntemleri kullanılarak yapılmalıdır.Genellikle günübirlik ameliyatlardır.

Doktor Muzaffer Zorlu tarafından Antalya Sünnet vee Çocuk Cerrahi Kliniğinde yapılan Hipospadias’larda:

1-Ameliyat esnasında LOOP (4,5 büyütmeli) kullanılmaktadır.
2-Atravmatik 7/0 ve 8/0 dikiş kullanılır.
3-Silikon Sonda kullanılmaktadır.
4-Mikrocerrahi Teknik ve Mikrocerrahi Aletler kullanılmaktadır.
5-Gergin Anastomoz yapılmamaktadır.
6-Sandviç Pansuman yapılmaktadır.
7-Hipospadias ameliyatları günübirliktir.

Komplikasyon oranı yüksek olan Hipospadias’larda (peygamber sünneti)  son iki yılda % 0 komplikasyon oranı ile tüm ameliyatlarımız şifa ile iyileşmiştir.

Hipospadiaslarda sık sorulan sorular

Son iki yılda yaptığımız hipospadias ameliyatlarında hiç bir komplikasyon gelişmemiştir.

Hipospadias nedir ve ilk Hipospadias ameliyatı neden önemlidir?

Hipospadias idrar deliğinin normal olması gereken yerden farklı bir yerde, ön tarafta ve daha aşağıda bulunduğu doğumsal bir hastalıktır.

Hipospadiaslarda idrar deliğinin olabileceği yerler aşağıda gösterilmiştir.

Hipospadias ameliyatlarında komplikasyon oranı yüksektir. Eğer ilk ameliyat doğru yapılmamışsa insanlar ömür boyu sakat kalabilirler. Çocukluk çağlarını tekrarlanan ameliyatlar yüzünden hastanelerde geçirebilirler. Bunların yanında ameliyat olduğu gün taburcu olup tamamen normal bir hayat geçiren çocuklar da vardır.

Neden bazı hipospadias ameliyatları günübirlik tek bir ameliyatla şifa bulurken bazıları da ameliyattan sonra sakat kalmaktadır.

Burada can alıcı noktalar ve bizim önerilerimiz:

1-Öncelikle ameliyatınızı yapacak doktoru iyice araştırınız. İlk ameliyat çok önemlidir. Yukarıda da belirttiğim gibi hipospadiaslı çocuğunuz tek bir ameliyatla hastanede hiç yatmadan şifaya kavuşabileceği gibi çocukluk çağının önemli kısmını hastane köşelerinde bir ameliyattan öbürüne koşarak da geçirebilir.

2- Hipospadiasda yüzlerce ameliyat vardır. Çocuğunuz için en doğru, komplikasyon oranı en düşük olan ameliyat seçilip yapılmalıdır.

3-Ameliyat özel büyüteçli gözlüklerle, mikro cerrahi aletleriyle ve mikro cerrahi tekniği ile yapılmalıdır.

4-Dikişlerde çok ince (7/0-8/0) dikiş iplikleri kullanılmalıdır.

5- Silikon sonda kullanılmalıdır.

6-Biz sandviç pansuman kullanıyoruz ve ameliyattan sonra beş gün hiç pansumanını açmıyoruz. Sandviç pansuman ameliyat olmuş penis dokusunun şişmesini engeller ve enfeksiyondan korur. Sik pansuman gerektirmez. Böylece dokunun daha hızlı iyileşmesini sağlar.

7-Ameliyattan sonra çift çocuk bezi kullanıyoruz ve idrar sondasının ucunu bu iki bezin arasına koyuyoruz. Bu şekilde pansumanımız idrarla ıslanmaz ve kuru kalır.

8-Ameliyattan önce uzun etkili lokal anestezik yapıyoruz ve ameliyattan sonra da ağrı kesiciler vererek acısız ameliyat sağlıyoruz. Böylece ameliyattan sonra ağrı hissedilmez ve hastanın iyileşmesi daha hızlı olur.

9-Ameliyattan sonra aynı gün taburcu ediyoruz. Böylece hastanenin stresli ortamından hastayı ve aileyi uzaklaştırmış oluyoruz.

Hipospadias ameliyatlarında ne yapılır?

Hipospadias ameliyatlarında idrar deliği normal olması gereken yere getirilir. Bunun için ya yeni bir kanal oluşturulur yada idrar deliği serbestleştirilerek normal olması gereken yere çekilir. Yeni kanal etraf veya uzak dokuların bir sonda etrafında dikilmesi ile oluşturulur.

Hangi Hipospadias ameliyatlarında komplikasyonlar daha yüksektir?

1-Hipospadiaslardaki idrar deliği ne kadar pipinin ucuna yakınsa komplikasyon oranı o kadar az, ne kadar uzaksa komplikasyon oranı o kadar fazla olur.

2-Yeni kanal oluşturmada idrar deliğini etraf dokulardan serbestleştirerek yapılan ilerletme ameliyatlarında komplikasyon oranı daha düşük olur.

3-Etraf dokulardan oluşturulan kanallarda komplikasyon oranı uzak dokuların getirilmesi ile oluşturulan kanallara göre daha azdır.

Hipospadias ameliyatlarından sonra hangi komplikasyonlar olur?

1-Yeni oluşturulan kanalda darlık

2-Yeni oluşturulan kanalın tamamen açılması

3-Yeni oluşturulan kanalın kısmi açılması buna fistül denir

4-Yeni oluşturulan kanalda dışa doğru bombeleşme olması buna divertikül denir.

5-Kanalın içinde kıl kalması

6-Estetik olarak kötü görünümlü penis olması.

7-Küçük Penis

Hipospadias ameliyatlarından sonra en sık görülen komplikasyonlar nelerdır?

Ortalama %10 idrar kaçağı ve %10’da daralma görülür.

Op.Dr Muzaffer Zorlu tarafından Hipospadiaslarda en sık hangı ameliyatlar yapılmaktadır?
MAGPI ameliyatı: Glanüler ve Coronal tip Hipospadiaslarda uygulanır. Yani, idrar deliğinin normal olması gereken yere en yakın tiplerinde uygulanır. Bu ameliyatın komplikasyon oranı düşüktür. Bu ameliyatta yeni idrar kanalı yapılmaz sadece idrar deliği normal olması gereken yere ilerletilir. Bizim de en sık yaptığımız ameliyat MAGPİ ameliyatıdır. Hipospadias ameliyatlarımızın yaklaşık %40 ını oluşturur. Ameliyat şekli tablo ikide gösterilmiştir.

Günübirlik bir ameliyattır, sonda konulmasına gerek yoktur. Bizim MAGPI ameliyattan sonraki komplikasyon oranımız sıfırdır.

Snodgrass (TİPU) ameliyatı:

Etraf dokulardan tüp oluşturularak idrar deliği normal yerine getirilir. Tüm hipospadias çeşitlerinde uygulanır. Sadece ileri derecede penis eğriliği bulunan hipospadiaslarda uygulanamaz. Komplikasyon oranı düşüktür.

Sonuç: Son iki yılda yaptığımız hipospadias ameliyatlarında hiç bir komplikasyon gelişmemiştir. Hastalarımız tek ameliyatla ameliyatın aynı günü şifa ile taburcu edilmişlerdir.

 

Çocuklarınızla birlikte sağlıklı mutlu bir yaşam dileğimle

 

 

 

 

 

 

 

tarihte sünnet

anasayfa

Yorumlar (3)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir